Hymne til Holmenkollen

 

Jeg venter på svar fra Skiforeningen. Det er sent på høsten 2006. Ingen ting minner om hopprenn. Plutselig ringer det.

          Mannskoret Gaasehud fra Strai, litt nord for Kristiansand, har tidligere dette året 2006 sunget Nasjonalsangen med H.M.K. Garde i Holmenkollen. Det samme året synger vi på Hattefest på stranda med byens damer. Har vår egen tradisjonsrike konsert i Hestehagen til storbonden i koret, og når Jens Aas tar kontakt sitter vi nesten med Hyrde- og Vismannskostymer, og er klar for teateroppsetningen ”Like til Betlehem” på Agder teater.

          -Kan dere lage en hymne til kollen? Mange tanker går gjennom hodet. Drømmen har gått i oppfyllelse. Sier ja uten å blunke. Ringer rett til min kjære venn og vår eminente dirigent Ivar, som også blir stille - men som aldri tviler på svaret. Formann Reidar og Karl E. er ubetalelige og gir idéene realisme og virkelighet.

          Mannskoret Gaasehud er et morsomt og trygt sted å være. Det er nok derfor vi med den største selvfølgelighet tar på oss slike oppdrag. På vårparten 2007 blir det første verset skrevet i toppen av tårnet i kollen. Med trollskogen, fjellet og den fantastiske utsikten over byen. Kjenner lykke bare ved å være der, og samtidig tenke på minner fra 1982 eller andre år vi har vært tilstede.

          Hele tiden har Jens Aas fra Skiforeningen vært inspirasjonen til at dette skal bli virkelighet. Drømmer om fullsatt Holmenkollen der alle står og synger av full hals på refrenget. Vi har Kollenbrølet i kroppen. Vi er i livet! September 2007 får vi besøk av Jens Aas i Kristiansand. På møterom visjon på Hotell Norge snakker vi oppglødd om hva vi har lyst til, og kjenner at vi er med på noe stort. Vi gleder oss når beskjeden kommer om at VM i 2011 går i Holmenkollen. Der vil vi også være. Følger den lange prosessen med utbygging som om det var vårt eget hus.

          Hymnen får toner. Kveld etter kveld sitter vi sammen og nærmer oss noe. Livet i mannskoret går videre med åpning av Sør Arena. Vårt første musikalske møte med Annbjørg Lien og Bjørn Ole Rasch på vår sommerkonsert. Turné til London med ferdige hymnevers i bagen.

          For en mnd. siden hører koret hymnens melodi. Det sitter. Vi kjenner at det driver og drar i rommet. Ivar har laget arrangement versjon to, som rives i stykker natten før innøving. Den natten skal sangens stemning krystaliseres og versjon 3 – den endelige – er klar! Og vi er i studio på rekordtid.

I Annbjørg og Bjørn Oles studio blir hymnen forgylt en sen kveld mellom svaberg og frisk vestavind.

          Nå er den her! ”Hymne til Holmenkollen”. En  hyllest som skal lyde til alle tider. En takk til alle som har spent sine vinger.

Takk til Jens Aas. Takk til Annbjørg og Bjørn Ole. Til Sanden og Kongshavn studio med Roald som den eminente tekniker.

Mest av alt.

Takk til Holmenkollen!

 

Ivar Kirkhus (mel./arr.)   André Vaaler (tekst)

Og Mannskoret Gaasehud